Depressed Man with Problems holding hand over his Face and Crying, occupied by Mind Blowing Thoughts

Opgebrand en leeg…

Nederland is het land van de kansen en mogelijkheden, je kunt zoveel bereiken als je wilt. Individualisatie, zelfverwerkelijking en onafhankelijkheid staan hoog in het vaandel. De keerzijde van deze medaille is het hoge percentage mensen die te maken krijgen met een burn-out… In een samenleving waarbij the ‘sky the limit’ is het lastig gewoon jezelf te blijven.

Burn-out klachten kunnen komen door een te hoge werkdruk, te hoge verwachtingen, moeilijk “nee” kunnen zeggen, nare sfeer op je werk. Het kan ook een combinatie zijn van werk en een overbelasting in je prive-leven. Bij een sterfgeval, zorg voor anderen of een ingrijpende gebeurtenis.

Het verschil tussen overspannenheid en burn-out
Als je overspannen bent kun je je moe, gestresst en ongelukkig voelen.  Er kunnen slaapproblemen ontstaan, concentreren wordt lastiger, je kunt je prikkelbaar en overbelast voelen. Je dagelijkse functioneren wordt in grote mate beinvloed door deze klachten waardoor je niet meer in het leven staat zoals je dat van jezelf gewend was.

Bij burn-out beheersen deze klachten je leven. Fysiek ben je vaak niet meer instaat om de strijd met je ratio aan te gaan en irriële gedachten en gevoelens kunnen je leven totaal op zijn kop zetten.

 Klachten bij burn-out of overspannenheid
Mensen die overspannen zijn of een burn-out ervaren voelen zich vaak leeg en ongelukkig. Deze gevoelens hangen vaak samen met het gevoel dat jezelf kwijtgeraakt bent. Niet alleen werkdruk kan je het gevoel geven dat je de grip op jezelf verliest, er zijn vele redenen waardoor je je overbelast en uitgeput kunt voelen. Naast emoties  kunnen tal van lichamelijke klachten een rol gaan spelen.

Therapie bij burn-out of overspannenheid
Bij een burn-out is een paar nachten “bij slapen” of een vakantie onvoldoende. Je energie reservoir is leeg en om deze weer aan te vullen is meer nodig dan rust.

Bij klachten van overspannenheid en burn-out is het belangrijk hulp te zoeken, gevoelens van overbelasting hangen juist vaak samen met het gevoel dat je je aanstelt of dat het allemaal wel overgaat. De kans op herstel vergroot wanneer je tijdig hulp inschakelt. Samen zoeken we naar de oorzaken die er bij jou voor gezorgd hebben dat je deze klachten hebt. We werken toe naar een betere balans in je leven en een eventuele werkhervatting.

Heb je nog vragen over burn-out of overspannenheid? Neem vrijblijvend contact op via info@psyso.nl of bel naar: 06 185 130 75